lauantai 27. kesäkuuta 2009

Vaatteiden maahantuontitilastoja









































































Laskeskelin vaatteiden maahantuontitilastoja. OpenOffice teki kuvista vähän sotkuiset, mutta voit myös ottaa datan ja hieman selvempiä kuvioita täältä, jonka pohjalla on kyllä näkymättömiä laskutoimituksia. Jos kiinnostaa, alkuperäisiä exceleitä saa minulta: etunimi@sukunimi@iki.fi.

Kiina on hyvin suuri Suomen vaatteiden maahantuontimaa: 30% kilomäärinä ja 18% arvossa. Lopun Aasian osuus on kilomäärinä 9% ja arvossa 3%. Euroopan osuus on myös suuri (kilomäärinä 58% ja arvossa 75%), mutta se on suurelta osin kauttakulkua Aasiasta. Huomaa myös muiden mantereiden mitättömän pienet osuudet.

Kiinan ja Aasian suoran tuonnin osuus on kasvanut rajusti vuodesta 1998, jolloin molempien osuudet olivat kilomäärinä 17% ja arvossa 10%. Euroopan osuus oli kilomäärinä tuolloin 66% ja arvossa 79%. Viron osuus on pienentynyt puoleen ja Saksan tuplaantunut kymmenessä vuodessa.

Suomalaiset yritykset ovat oppineet viimeisen kymmenen vuoden aikana tuomaan yhä enemmän suoraan Kiinasta ja Aasiasta. Kiinasta ja muista WTO-jäsenmaista tulevilta vaatteilta ovat myös poistuneet kiintiöt tällä aikavälillä.

Inflaatiolle ei ole ollut tilaa hinnoissa, vaan ne ovat pysyneet samoina vuodesta 1995 vuoteen 2008 ja jopa laskeneet hieman. Kilpailu alalla on siis kovaa (myös kehitysmaiden välillä).

Lähde: Eurostat.
Blog Widget by LinkWithin

Ei kommentteja: